سوکرالوز (Sucralose) از ساکارز یا قند طبیعی ساخته می شود و دارای فرمول مولکولی C12H19Cl3O8 است. تولید سوکرالوز با کلرینه شدن ساکارز انجام می گیرد و اتم های اکسیژن و هیدروژن آن توسط اتم های کلر در سه مرحله به دست می آیند. سوکرالوز در برابر حرارت پایدار بوده و میتواند در پخت و پز استفاده شود. خالی از لطف نیست که یادآور شویم این ماده در پاستوریزه کردن و تهیه کنسرو نیز کاربرد دارد.
کاربرد سوکرالوز
در بسیاری از محصولات غذایی و آشامیدنی از مزایای سوکرالوز استفاده می شود. این شیرین کننده در محصولاتی مانند آب نبات، قهوه آماده، چای، سبزیجات فرآوری شده، انواع مربا و ژله، سس سالاد، نوشابه ها و میوه های کنسرو شده استفاده می شود.
عوارض سوکرالوز
اگرچه سازمان سازمان غذا و دارو (FDA)، مصرف سوکرالوز را بی خطر اعلام نموده است، اما اثرات بلند مدت این شیرین کننده بر سلامتی هنوز کاملا مشخص نیست. از جمله مضرات سوکرالوز می توان به موارد زیر اشاره نمود:
- افزایش خطر ابتلا به سندرم روده تحریک پذیر
- افزایش خطر ابتلا به دیابت
- مصرف روزانه نوشابه های رژیمی حاوی شیرینکننده سوکرالوز، خطر ابتلا به سندرم متابولیک و دیابت را در پی دارد. بنابراین مصرف بالای سوکرالوز می تواند به عنوان محرک غیرمنتظره دیابت باشد.
- مصرف سوکرالوز ممکن است به محیط باکتریایی روده آسیب برساند.
قیمت سوکرالوز
سوکرالوز در قالب 3 نوع پودر، گرانول و مایع در بازار موجود است. قیمت سوکرالوز نیز مشابه با سایر مواد شیمیایی و شیرین کننده های مصنوعی مثل آسپارتام، تا حد زیادی به نوع آن، برند شرکت تولیدکننده و خارجی یا ایرانی بودنش وابسته است.