کلر پودری چیست؟

در مقیاس های بزرگ و صنعتی از راه واکنش کلسیم هیدروکسید با گاز کلر ترکیبی معدنی به نام هیپوکلریت کلسیم تولید می کنند که همان کلر پودری است. از این پودر می توان برای مصارف صنعتی و خانگی استفاده کرد. پودر های کلر را در دو شکل هیدراته و دهیدراته (خشک و بی آب) تولید می کنند و این پودر ها فقط در آب نرم و متوسط حل می شوند. عمده مصرف کلر پودری برای ضد عفونی آب آشامیدنی و آب استخر های عمومی است. کلر پودری را با نام های دیگری مثل هیپوکلریت کلسیم و پرکلرین نیز می شناسند، این ماده بدون این که اثر سمی از خودش باقی بگذارد می تواند میکروارگانیسم های روی سطوح را از بین ببرد و آن را ضد عفونی کند.

کاربرد کلر پودری

کلر های پودر معمولا در غلظت های ۶۵، ۷۰ و ۹۰ درصد در بازار یافت می شوند و می توانیم از آن ها بنا بر شرایط برای ضد عفونی سبزیجات، تمیز کردن استخر های پرورش ماهی، ضد عفونی آب استخر، تصفیه فاضلاب های صنعتی، ضد عفونی آب های آشامیدنی استفاده کنیم.

از ترکیب هالوفروم با هیپوکلریت کلسیم نیز ماده ای به نام کلروفرم به دست می آید که از آن در سنتز های آلی برای اکسیداسیون سولفید و تیول استفاده می کنند که از این طریق دفع این مواد بی خطر می شود و بوی زننده شان کاهش می می یابد.

به قصد ضد عفونی حجم زیادی از آب برای مصارف خانگی می توانید از پودر کلر با غلظت ۶۵ درصد استفاده کنید.

طرز استفاده از کلر پودری

پودر کلر ماده ای بسیار حلال در آب بوده به طوری که در دمای ۲۰ درجه این حلالیت به ۲۱۴ گرم در هر لیتر آب می رسد. مقدار کلر مورد نیاز شما طبق آزمایش های آب مشخص می شود و حتی در مواردی می توانید کلر را از پکیج آن خارج کنید و در آب بریزید. در روشی دیگر می توانید حدود ۳ گرم از کلر پودری را به ازای هر متر مکعب از آب استخر در نظر بگیرید سپس این مقدار را در ۳ ضرب کنید و به آب اضافه کنید. حتی می توانید پودر را در یک ظرف با حجم ۲ تا ۳ لیتر حل کرده و سپس به آب اضافه کنید.

بیشتر بخوانید: قرص کلر 

مضرات کلر پودری

با این که این پودر ویروس ها، باکتری ها، قارچ ها، جلبک ها و عوامل بیماری زای زیادی را از بین می برد و خاصیت ضد عفونی کنندگی دارد، می تواند با بوی زننده و قوی که دارد پوست و چشم ها را تحریک کند. از دیگر مضرات این پودر این است که استفاده طولانی مدت از آن می تواند با گذشت زمان ساختار استخر های وینیلی و بتنی را خراب کند و بعد از مدتی طولانی در صورتی که با کف استخر در تماس باشد رنگ پوشش وینیلی را سفید می کند.

خطرات کلر پودری

این ماده اگر با کربن یا ترکیبات آن واکنش دهد، تشکیل یک ماده انفجاری می دهد و در واکنش با استیل نیز انفجار به بار می آورد. از ترکیب نیترومتان با پرکلرین یا پودر کلر واکنش تاخیری بسیار شدیدی رخ می دهد و این ترکیب اگر با ترکیبات سولفوری آلی مثل سولفید ها ترکیب شود یک واکنش خود به خودی ایجاد کرده و مشتعل می شود. بهتر است این ماده را در ظروف فلزی نگهداری نکنید چرا که باعث تحریک تجزیه آن می شود  و گاز اکسیژن تولید می کند.

کسانی که در معرض گرد و غبار این ماده شیمیایی قرار بگیرند یا پودر با پوستشان تماس مستقیم داشته باشد، می توانند به وسیله آن مسموم شوند. کلر بخارات خطرناکی تولید می کند و شدت خورندگی بالایی دارد به طوری که تماس با آن یا بلعش می تواند موجب آسیب بافت ها شود.

عوارض کلر پودری

کلر پودری یا همان هیپوکلریت سدیم یک ماده خورنده است که تماسش با چشم موجب آسیب و تماسش با پوست باعث بروز سوختگی می شود، در صورتی که کسی این ماده را ببلعد می تواند خطرناک باشد. با آزمایش هایی که روی موش ها انجام شده است نشان می دهد که، به محض بلع، این ماده با سرعت زیادی وارد جریان خون می شود و از راه مدفوع و ادرار دفع می شوند. آنیون های کلرید در واکنش های سیستم ایمنی تبدیل به اسید هیپوکلروس می شوند که تماس این ماده با چشم و پوست باعث آسیب رسیدن به این اندام ها می شود.

بیشتر بخوانید:

کلر ایرانی
کلر هندی 

 

کلر پودری چیست؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.