پودر آسپارتام یک شیرین کننده مصنوعی بدون کالری است که در نوشابه های رژیمی و سایر محصولات بدون قند یافت می شود. در حالی که این شیرین کننده، یک جایگزین قند کم کالری مورد تایید سازمان غذا و دارو آمریکا (FDA) است، اما شما باید آن را فقط در حد اعتدال مصرف کنید. چندین مطالعه مصرف طولانی مدت این شیرین کننده مصنوعی را با مشکلات سلامتی بالقوه مرتبط دانسته اند.
آسپارتام از فنیل آلانین، اسید آسپارتیک و متانول تشکیل شده است که هر سه آنها می توانند در مقادیر زیاد سمی باشند. روشی که بدن این مواد را پردازش می کند به افزایش سمیت آنها کمک می کند. زیرا به راحتی در جریان خون جذب می شوند و می توانند از سد خونی مغزی عبور کنند.
آسپارتام حاوی اسید آسپارتیک و فنیل آلانین است که هر دو آمینو اسیدهای طبیعی هستند. این شیرین کننده مصنوعی که با نام های تجاری NutraSweet و Equal فروخته می شود و یکی از محبوب ترین شیرین کننده های مورد استفاده در غذاهای بسته بندی شده، به ویژه در غذاهای «رژیمی» است.
آسپارتام چیست؟
این شیرین کننده مصنوعی حداقل 200 برابر شیرین تر از سوکرالوز یا شکر سنتی است. از آنجایی که بسیار شیرین است، برای شیرین کردن غذاها فقط به مقدار کمی از آن نیاز دارید. به همین دلیل است که کالری بسیار کمی دارد. اما تحقیقات ثابت کرده است که این شیرین کننده مصنوعی با اینکه کالری کمی دارد اما باز هم باعث اضافه وزن و بسیاری از مشکلات دیگر می شود.
نظریه های بسیار منفی درباره پودر آسپارتام وجود دارد. از زمان ایجاد این شیرین کننده مصنوعی در سال 1965، یکی از افزودنی های مواد غذایی بوده است که به طور دقیق مورد مطالعه قرار گرفته است. دانشمندان و محققان دریافتند که این شیرین کننده مصنوعی با عوارض بسیار زیادی برای سلامتی در ارتباط است. با این حال، سازمان غذا و داروی آمریکا (FDA) و بیش از 100 آژانس نظارتی مختلف در سراسر جهان آن را برای مصرف انسان بی خطر می دانند.
عوارض آسپارتام برای سلامتی
این شیرین کننده مصنوعی هنگامی که در حد اعتدال مصرف شود، احتمالا بی خطر است. سازمان غذا و داروی آمریکا بسیاری از ادعاهای مربوط به مضر بودن شیرین کننده آسپارتام برای سلامتی را به عنوان حقه بازی ذکر می کند. با این حال، ممکن است بر روی برخی از افراد مبتلا به شرایط قبلی یا افرادی که مقادیر زیاد آن را برای مدت طولانی مصرف میکنند، تأثیرات منفی بگذارد.
پودر آسپارتام منبع فنیل آلانین است که یک اسید آمینه ضروری برای بدن است. با این حال، فنیل آلانین برای کسانی که با مشکلات فنیل کتونوری یا PKU متولد می شوند، سمی است. PKU یک بیماری ژنتیکی نادر است که در آن بدن نمی تواند فنیل آلانین را متابولیزه کند. بنابراین، تمام منابع غذایی آسپارتام که در جهان فروخته می شوند، باید روی برچسب ذکر کنند که حاوی فنیل آلانین هستند.
مطالعات در مورد تأثیرات این شیرین کننده مصنوعی بر روی وزن بی نتیجه بوده است. در حالی که برخی تحقیقات نشان می دهند که این شیرین کننده مصنوعی، ممکن است در افزایش وزن نقش داشته باشند. اما مطالعات دیگر برعکس این نتایج را نشان می دهند. آسپارتام ممکن است به دلیل محتوای کم کالری باعث کاهش وزن شود. تحقیقات برای بررسی اینکه چگونه آسپارتام دقیقا بر دور کمر شما تأثیر می گذارد، هنوز هم ادامه دارد.
عوارض جانبی آسپارتام حتی از شکر واقعی نیز گسترده تر است. صحبت ما فقط سردرد و حالت تهوع مزاحم نیست، بلکه سرطان، اوتیسم، بیماری قلبی و غیره است. بهتر است محصولات حاوی این شیرین کننده را در مقادیر کم استفاده کنیم.
منابع غذایی حاوی آسپارتام
این شیرین کننده مصنوعی را می توانید در بسیاری از محصولات غذایی از جمله موارد زیر پیدا کنید.
- غذای کودک
- نوشابه های رژیمی
- آدامس و قرص (برای سرفه و گلودرد)
- شیرین کننده های بدون قند
- شکلات داغ
- ماست
- غلات صبحانه
- سس کچاپ بدون شکر
- مربا یا ژله
- پودینگ
یک راه سریع برای تشخیص اینکه محصولات غذایی حاوی آسپارتام است یا نه، جستجوی عبارت «بدون قند» است. اکثر غذاهای بسته بندی شده (بستنی، شکلات، ماست های آشامیدنی، شربت ها و غیره) که بیان می کنند بدون قند هستند با آسپارتام شیرین شده اند.