بنزن چیست و چه خطراتی برای سلامتی دارد

بنزن یک ماده شیمیایی بسیار پرکاربرد در صنایع شیمیایی است که به صورت یک مایع بی رنگ یا زرد روشن در بازار یافت می شود. این مایع بسیار قابل اشتعال است و مانند بنزین، بوی شیرینی دارد که می تواند به شما در تشخیص وجود آن در هوا کمک کند.

این ماده می تواند در هوا تبخیر شود و تنفس آن باعث آسیب های جدی به سلامتی شود. تماس با آن خطرناک است و می تواند باعث تعدادی از علائم و بیماری های ناخوشایند یا حتی مرگ شود. افراد شاغل در صنایعی که از بنزن در تولید محصولات خود استفاده می کنند اغلب در معرض خطر مسمومیت با این ماده شیمیایی هستند.

قرار گرفتن در معرض این ترکیب شیمیایی می تواند باعث سرطان خون و سایر سرطان های مرتبط شود. بنزن در هوایی که همه ما هر روز تنفس می کنیم نیز یافت می شود؛ بنابراین مهم است که علائم و نشانه های مسمومیت با این ترکیب شیمیایی را بدانید. اطلاعات زیر به شما در مورد اثرات بنزن و اقداماتی که در صورت مواجهه با آن باید انجام دهید، آگاه می کند.

بنزن چیست

بنزن یک ماده شیمیایی پرکاربرد است که هوا را آلوده می کند و برای انسان خطرناک است. این ترکیب شیمیایی یک مایع فرار است، به این معنی که وقتی در معرض هوا قرار می گیرد به سرعت تبخیر می شود. این ماده بی رنگ، قابل اشتعال و بوی شیرینی دارد. اگرچه در طبیعت نیز یافت می شود، اما بیشتر مواجهه انسان با بنزن در نتیجه فعالیت های صنعتی است. این ترکیب شیمیایی در بنزین، آلاینده های کارخانه ها و وسایل نقلیه و دود سیگار یافت می شود.

بنزن در کجا یافت می شود

همانطور که گفته شد، این ماده شیمیایی را می توان در بنزین و سوخت دیزل یافت کرد. به این ترتیب، می توان آن را در خارج از منزل به دلیل انتشار گازهای گلخانه ای صنعتی، دود اگزوز وسایل نقلیه موتوری و دود تنباکو نیز پیدا کرد. در واقع یکی از بزرگترین منابع قرار گرفتن در معرض بنزن، دود تنباکو است.

این ترکیب شیمیایی یک عنصر رایج در بسیاری از حلال های صنعتی است و همچنین می تواند به رنگ ها و لاک ها اضافه شود. برخی از رایج ترین محصولاتی که می توانید این ماده را در داخل خانه یافت کنید، شامل چسب ها، رنگ ها و مواد شوینده است.

مسمومیت با بنزن چیست

مسمومیت با این ترکیب شیمیایی می تواند کشنده باشد، زیرا باعث می شود سلول های بدن به درستی کار نکنند. قرار گرفتن در معرض آن می تواند باعث شود سلول های مغز استخوان، گلبول های قرمز تولید نکنند یا می تواند باعث از کار افتادن گلبول های سفید خون شما شود. پس از استشمام بوی آن در حین نشت یک پنجره زمانی وجود دارد تا بتوانید بدون هیچ آسیبی وارد عمل شوید یا منطقه را ترک کنید، اما قرار گرفتن در معرض مداوم این ماده می تواند بسیار خطرناک باشد.

مانند همه سموم، شدت مسمومیت با این ترکیب شیمیایی مستقیما با میزان قرار گرفتن در معرض آن و همچنین مسیر تماس و مدت زمانی که در معرض بنزن قرار گرفته اید، مرتبط است. علاوه بر این، شرایط پزشکی از قبل موجود و سن نیز می تواند نقش زیادی در شدت علائم مسمومیت با این ترکیب شیمیایی داشته باشد.

علائم قرار گرفتن در معرض بنزن

اگر در معرض این ترکیب شیمیایی قرار گرفته اید، علائمی که تجربه می کنید به نوع مسمومیت شما بستگی دارد. برای مثال، بلعیدن این ماده می تواند باعث ناراحتی در معده و از دست دادن اشتها شود. همچنین می تواند باعث بروز علائم گوارشی بی شماری، از جمله موارد زیر شود. در صورت مشاهده هرکدام از علائم زیر، توصیه می شود سریعا به دنبال خدمات پزشکی باشید.

  • استفراغ
  • سرگیجه
  • تشنج
  • درد در ناحیه شکم
  • تحریک معده

تنفس این ماده شیمیایی، تأثیرات متفاوتی روی شما خواهد گذاشت. به عنوان مثال، تنفس در سطوح بالای آن می تواند منجر به موارد زیر شود:

  • خواب آلودگی
  • سرگیجه
  • ضربان قلب سریع
  • سردرد
  • پوست رنگ پریده
  • برجستگی روی پوست
  • احساس تنگی سینه
  • بی هوشی

اثرات بلند مدت قرار گرفتن در معرض بنزن

قرار گرفتن طولانی مدت بیش از یک سال یا بیشتر با این ماده شیمیایی بی خطر نیست. این اثرات می تواند برای بدن مخرب باشد و آسیب قابل توجهی به خون فرد وارد کند. زنان ممکن است چرخه های قاعدگی نامنظم را تجربه کنند و این می تواند بر سطح باروری آنها تأثیرات منفی بگذارد. وزارت بهداشت و خدمات انسانی همچنین هشدار داده است که قرار گرفتن طولانی مدت در معرض بنزن می تواند باعث سرطان خون مانند لوسمی و لنفوم شود.

بنزن چیست و چه خطراتی برای سلامتی دارد

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.