جوش شیرین چیست؟

جوش شیرین که با نام های بی کربنات سودا و بی کربنات سدیم شناخته می شود، یک نمک شیمیایی با کاربردهای عملی متنوع است. فرمول شیمیایی NaHCO3 این ترکیب پودری سفید رنگ با دانه های کریستالی است. اگرچه می‌توان آن را با روش‌های مصنوعی تولید کرد اما شکل طبیعی آن نیز موجود است و ناکولیت نامیده می‌شود و نام آن از فرمول شیمیایی آن گرفته شده است. اگر می پرسید جوش شیرین چیست؟ تا انتها همراه ما باشید.

مزایا و کاربردهای جوش شیرین

بی کربنات سدیم خاصیت قلیایی ضعیفی دارد. به این ترتیب، اسیدها را خنثی کرده و پروتئین ها را تجزیه می کند. این خاصیت دلیل سودمندی آن به عنوان نرم کننده و خمیر مایه است. همچنین، عملکرد خنثی کننده آن بر روی مولکول آن را به یک خوشبو کننده موثر تبدیل می کند. جوش شیرین که هنگام شستشو به آب اضافه می شود، سطح pH را تثبیت می کند و کارایی مواد شوینده را افزایش می دهد و می توان برای درخشان کردن لباس های شسته شده استفاده کرد. همچنین ممکن است به آب استخر اضافه شود تا PH متعادل شود و آب شفاف بماند.

رایج ترین کاربرد عملی جوش شیرین به عنوان یک عامل خمیر کننده در پخت است. در ترکیب با یک مایع و یک اسید، تحت یک واکنش شیمیایی قرار می گیرد که حباب های دی اکسید کربن آزاد می کند. حباب های دی اکسید کربن که در خمیر به دام افتاده اند، باعث می شوند تا مواد پخته شده پف کنند. بنابراین، محصولات پخته ای که با جوش شیرین خمیر می شوند، معمولاً بافت سبکی دارند و با سوراخ های زیادی که توسط حباب های فرار دی اکسید کربن به جا می ماند، هوادهی می شوند. این ماده شیمیایی را نباید با بیکینگ پودر اشتباه گرفت که دارای مواد اسیدی و خشک کننده (به ترتیب کرم تارتار و نشاسته) است.

جوش شیرین کاربردهای دیگری نیز در آشپزی دارد. در حین پخت و پز یا درست کردن سس گوجه فرنگی استفاده می شود، زیرا اسیدیته آن را کاهش می دهد. گاهی اوقات برای پخت سبزیجات سبز استفاده می شود تا به آنها رنگ سبز روشن بدهد. اضافه کردن مقدار کمی به آب خیساندن لوبیا باعث تسریع فرآیند نرم شدن و پختن آن می شود و نفخ را کاهش می دهد. این ترکیب یک نرم کننده موثر گوشت است و می توان آن را به خورش ها اضافه کرد یا مستقیماً روی تکه ای از گوشت مالید و سپس قبل از پختن آن را بشویید تا گوشت لطیف تر شود.اکنون تا حدودی به پرسش جوش شیرین چیست پاسخ داده ایم.

سایر کاربردهای جوش شیرین

هنگامی که جوش شیرین گرم می شود، یک واکنش شیمیایی انجام می شود که دی اکسید کربن تولید می کند که آن را برای خاموش کردن شعله های کوچک یا آتش سوزی الکتریکی مفید می کند. همچنین در کپسول آتش نشانی و برای خنثی سازی اسید و باز استفاده می شود.

بافت ریز جوش شیرین آن را به یک پاک کننده عالی و ساینده ملایم تبدیل می کند. این ترکیب ارزان، سازگار با محیط زیست، بدون عطر و تقریباً برای تمام سطوح بی خطر است و برای مصارف خانگی ایده آل است. در فرآیندی به نام سودا بلاست برای از بین بردن رنگ و خوردگی استفاده می شود. به عنوان یک عامل ساینده ملایم، می توان آن را به جای خمیردندان نیز استفاده کرد.

بسیاری از خمیردندان ها حاوی بی کربنات سدیم هستند که نسبت به خمیردندانی هایی که آن را ندارند، باعث سفید شدن و از بین بردن بهتر پلاک می شوند. این ترکیب در دهانشویه ها نیز استفاده می شود و همچنین به عنوان عامل بافر استفاده می شود.

زمانی که در اطراف ورودی‌های بیرونی و پایه‌ های خانه‌ها پاشیده می‌شود، ممکن است از خزیدن مورچه‌ ها و سایر حشرات جلوگیری کند، زیرا برای اسکلت بیرونی کیتینی آنها تحریک ‌کننده است.

جوش شیرین به عنوان یک خنثی کننده اسید، مدت هاست که برای کاربردهای مختلف کمک های اولیه مورد توجه قرار گرفته است. اگر در آب ولرم حل شود، ناراحتی ناشی از آفتاب سوختگی و آلرژی به برخی گیاهان را تسکین می دهد. اگر با آب خنک به صورت خمیر در آمده و مستقیماً روی پوست مالیده شود، درد نیش زنبور را کاهش می دهد.

همچنین به عنوان پادزهر در صورت مصرف بیش از حد آسپرین استفاده می شود. کسانی که داروهای تجویزی مصرف می کنند یا از رژیم غذایی کم سدیم پیروی می کنند باید قبل از مصرف بی کربنات سدیم با پزشک متخصص مشورت کنند. اکنون به جواب پرسش جوش شیرین چیست، رسیده اید.

جوش شیرین چیست؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.