پرلیت نوعی سنگ آتشفشانی از جنس سیلیکات است که در اثر انجماد گدازه ها حدود ۲ تا ۵ درصد آب در آن ذخیره می شود و این آب در حرارت ۴۰۰ تا ۱۳۰۰ درجه خارج شده و موجب تغییر رنگ خاکستری داخل سنگ و تبدیل آن به ماده ای سفید می شود.
مقدار سیلیسی که در دانه خام وجود دارد، بخش مهم ساختار پرلیت است و هر چه تعداد حفرات سیلیس بیشتر شود، در پی آن بیشتر منبسط می شود و باید در هنگام پخت میزان دانسیته را در حد کمی نگه داریم. میزان اسیدیته پرلیت منبسط نباید در محدوده خنثی باشد چرا که این امر موجب آسیب به گیاه در حین پرورش می شود و میزان عنصر های منگنز، آهن و منیزیم را کم و زیاد می کند.
فهرست مطالب
کاربرد پرلیت
برای مصارف گوناگونی از جمله موارد زیر از پرلیت استفاده می کنیم که در ادامه به توضیح برخی از این موارد می پردازیم.
فیلتراسیون
ریخته گری
گلخانه
سنگشور کردن پارچه های جین
ساخت بتن و ساختمان سازی
پرورش گل و گیاه و صنایع کشاورزی
استفاده در کشاورزی
ساختار این ماده شیمیایی به گونه ای است که حفره های زیادی دارد و این حفره های پر آب توانایی نگهداری حدود ۲۰ درصد اکسیژن را در خود دارند و به طریق ادغام آب و اکسیژن کیفیت آب را بالا می برند. بدین طریق گیاه به خوبی تغذیه می شود و چون آب و اکسیژن را در خود ذخیره دارد، به خوبی به گیاه اکسیژن و آب می رساند. پرلیت استریل است، پوسیده نمی شود، مدت زیادی در خاک می ماند و جلوی ایجاد آفات در خاک را می گیرد.
برای پروش انواع گل ها مثل گل قاشقی و بنجامین، انواع سیفی جات مثل خیار و گوجه فرنگی و توت فرنگی می توانید از ترکیب پیت ماس و کوکوپیت با پرلیت استفاده کنید. استفاده از این ماده در کشاورزی موجب سبک شدن خاک پرورش، آب رسانی به ریشه، هوادهی و اکسیژن رسانی به ریشه و امکان کشت بدون وجود خاک در کشت هیدروپونیک می شود به علاوه به دلیل این که این ماده شیمیایی عایق گرما است جلوی تغییرات دمایی در حین کشت را می گیرد.
پرلیت در فیلتراسیون
از آن جایی که قیمت این ماده مقرون به صرف است و هیچ گونه تغییراتی در رنگ، بو و مزه مایعات ایجاد نمی کند، می توانیم به عنوان جایگزین مناسبی برای فیلتراسیون از آن استفاده کنیم.
پرلیت در ساخت سیمان حفاری
این ماده شیمیایی با وزن سبکی که دارد و به دلیل این که عایق گرمایی و حرارتی است، به صورت مخلوط با گل حفاری برای ساخت دیواره چاه و لوله حفاری استفاده می شود و از نفوذ آلودگی ها و آب ها به اطراف جلوگیری می کند.
پرلیت ساختمانی
این ماده یکی از مصالح استاندارد و به روزی است که سرعت روند ساختمان سازی را بیشتر می کند و در این صنعت برای عایق سازی حرارتی، عایق سازی سوتی، عایق کاری لوله های آب، کاهش میزان صدای آب در لوله ها و سبک سازی کاربرد دارد.
پرلیت در ساخت بتن با مقدار مشخصی از سیمان مخلوط می شود و به علت وزن کمی که دارد موجب کاهش وزن ساختمان و سازه می شود و به دلیل این که این ماده نوعی عایق صوت است، با این وجود نیازی به عایق کاری دوباره نیست. به علاوه در ساخت قطعات پیش ساخته به کار رفته در گارتیشن ها و دیوارهای پیش ساخته و گچ کاری کارگاه هایی با حرارت بالا و منازل از این ماده استفاده می کنند.
ویژگی های پرلیت منبسط
در صورتی که پرلیت منبسط باشد، ویژگی هایی را خواهد داشت که در ادامه آن ها را نام می بریم.
حالت خنثی (PH بین ۶.۵ تا ۸(
رنگ سفید
وزن سبک
عایق صوتی
وجود سطح خارجی زیاد
عایق حرارتی
میزان بالای تخلخل
مقاومت بالا در برابر آتش (خاصیت نسوز)
استرلیزه
عاری از هرگونه ناخالصی و ارگانیک بودن
پایداری بالا در برابر مواد شیمایی مختلف
طرز استفاده از پرلیت برای ایجاد فضای سبز و کاشت دیم
در مرحله اول خاک را با تراکتور شخم می زنند و تا عمق ۱۵ تا ۳۰ سانتی متر چنگ می زنند یا بیل می زنند.
مرحله ۲ به ضخامت ۵ تا ۵.۱ سانتی متر روی زمین پرلیت بگسترانید و اگر بخواهید می توانید به همان ضخامت تراشه چوب، خاک اره تثبیت کننده نیتروژن یا کود گیاهی به این ترکیب اضافه کنید.
در این مرحله کود آلی و پرلیت را با خاک مخلوط کنید.
مرحله ۴ نوبت به آب پاشی، غلتک زدن زمین به منظور مسطح شدن و کاشت هموار و هم تراز، بذر پاشی و پوشاندن بذر ها با مخلوطی از پیت، پرلیت و کود است.